Elektrikli Araba Şarj İstasyonu
Fosil yakıtların kullanımı dünya atmosferini ve ekolojik dengesini kötü etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Özellikle fosil yakıtlarla çalışan arabalar bu ilerlemenin en büyük nedeni. Diğer bir yandan fosil yakıtların yakın gelecekte tükenecek olması yeni arayışların sebepleri arasında yer almakta. Bu durumun günden güne daha zorlu koşulları beraberinde getirmesi insanoğlunu yenilebilir enerji kaynaklarına yöneltmeye başladı. 19. yüzyılın son çeyreklerine gelindiğinde elektrikli motorlarla hareket eden arabalar geliştirilmeye başlandı. O dönemlerde araba menzillerinin çok uzun olmaması elektrikli arabaların kullanımını yaygınlaştırdı. Ancak ilerleyen dönemlerde FORD firması tarafından üretilen uzun menzilli ve içten yanmalı arabalar daha fazla tercih edilmeye başlandı. Bu tercihin sebebi elektrikli arabaların hem menzil uzunluklarının kısa olması hem de daha maliyetli olmasıydı. Fakat günümüze gelindiğinde gelişen teknoloji ve dünyanın ekolojik dengesinde meydana gelen bozulmalar tekrar elektrikli arabalara dönüşe neden oldu. Günümüzde pek çok büyük firma elektrikli arabaların üretilmesi ve geliştirilmesi alanında çalışmalar yürütmekte. Ülkemizde bu üretim ve geliştirme furyasında önemli rol almakta. Türkiye elektrikli araba şarj istasyonu sayısı 2022 yılına gelindiğinde 2000’e yaklaşmış durumda.
Elektrikli arabalar
Günümüzde ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde firmalar elektrikli araba üretimine geçti. Farklı özellik ve modeldeki bu arabalarla fosil yakıtların kullanımın azalması ve müşterilere daha az maliyetle daha verimli arabalar sunulması hedeflenmekte. Elektrikli arabaların temel çalışma prensibi bir elektrikli motor kullanarak elektrik enerjisinin mekanik enerjiye çevrilmesidir. Elde edilen mekanik enerji araba tasarımında kullanılan tahrik organları vasıtasıyla tekerleklere aktarılır ve aracın hareketi sağlanır. Elektrikli arabaların temel parçalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tahrik sistemini harekete geçiren elektrik motoru
- Enerji depolamayı sağlayan batarya
- Mekanik iletim sistemleri
- Güç kontrol sistemleri
- Jeneratör
arabaların kilit noktasını oluşturan kısım ise tahrik sistemleridir. Tahrik sistemlerini harekete geçirebilmek için hem içten yanmalı motor hem de elektrik motoru kullanılabilir. Tahrik sistemlerinin harekete geçirmek için kullanılan motorların farklılıkları ya da tasarım farklılıkları iki farklı araba çeşidini karşımıza çıkarır. Bunlar:
- Hibrid elektrikli arabalar: Enerji verimliliğini baz alan bu arabalar yalnızca içten yanmalı motor veya yalnızca elektrik motoru kullanır. Bunun yanı sıra iki motoru aynı anda da kullanabilir.
- Elektrikli arabalar: Yalnızca elektrik motoru ya da elektrik motoru ve içten yanmalı motoru bir arada kullanarak tahrik sistemini harekete geçiren araba tipleridir.
Hibrid elektrikli arabaların batarya kapasitesi 4-16 kWh’dır. Bataryanın yetersiz kaldığı durumlarda içten yanmalı motorlar devreye girerek menzilin kısalmasını engeller. Elektrikli arabaların batarya kapasitesiyse 8-100 kWh’dır. Menzilleri 450-500 km’ye kadar ulaşmıştır. Bataryanın önemli bir unsur olması ve günümüzde elektrikli araba üretiminin artmış olması elektrikli şarj istasyonu kurmak gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
Elektrikli Şarj İstasyonları Nerelerde Bulunur?
Elektrikli arabaların kullanımı çok eskiye dayansa da son dönemlerde gelişim göstermeye başlamıştır. Bu durum elektrikli araba şarj istasyonları için duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Hem ülkemizde hem de dünyada bu şarj istasyonlarının sayısı günden güne artmakta. Ülkemizdeki istasyon sayısı günümüze gelindiğinde 2000’e yaklaşmıştır. Bu durum pek çok alanda elektrikli şarj istasyonu bulundurulması anlamına gelmektedir. Elektrikli şarj istasyonlarının bulunduğu yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Evlere elektrikli şarj istasyonları kurulabilir. Özellikle toplu site konutlarında birden fazla elektrikli araba sahibi bulunuyorsa Reşarj sizlere istediğiniz elektrikli şarj istasyonu kurulumunu gerçekleştirebilir.
- Kurumsal şarj istasyonları özellikle şirketler tarafından talep ediliyor. Elektrikli araba kullanımının yoğun olduğu şirketlerde yönetmeliklere uygun şekilde şarj istasyonu kurulumu gerçekleştirilmekte.
- Ortak şarj istasyonlarının kullanımıysa elektrikli şarj kullanımındaki artışla beraber artmakta. Son dönemlerde gerçekleştirilen çalışmalarla ortak istasyonların sayısının arttırılması bekleniyor.
Reşarj sizlere uygun çözümler, dilediğiniz alanda elektrikli şarj istasyonları kurulumu ve kaliteli hizmet anlayışı sunuyor. Elektrikli arabaların kullanımının artmasıyla beraber gelişen teknolojiyi takip ederek hizmetlerini günden güne geliştirmeye devam ediyor.